Nieuws item afbeelding

Daar waar Marcus loopt ...

28 april 2019

Het Oranjebos

Krassels speelt zich voor een gedeelte af in Zeeland. Op Walcheren ligt tussen de badplaatsen Domburg en Oostkappelle een bosrijk gebied. Het huis dat Marcus, de hoofdpersoon van het verhaal al op de eerste bladzijde bezoekt, is hier vlakbij gesitueerd. Later loopt Marcus ook door dit bos. Het Oranjebos.
In de 14 en 15e eeuw is pal achter de duinen dit bos ontstaan, aangeplant. In die tijd was dat vooral om verstuiving van de duinen tegen te gaan. Het was en is nog steeds voor de waterhuishouding een belangrijk gebeid omdat het bos achter de duinen hoger ligt dan de polders daarachter. 
In het bos ligt kasteel Westhove. Omdat het kasteel Westhove ook in die tijd al een belangrijk kasteel was werd het bos ook wel Oranjebosch of Princebosch genoemd. Het is niet ondenkbeeldig dat keizer Karel V tijdens zijn bezoeken aan de Nederlanden daar als kind gespeeld heeft. In de tachtigjarige oorlog viel het in handen van de Watergeuzen en werd het kasteel geplunderd. Daarna kwam het kasteel in particulier bezit en brak er een tijd van herstel en uitbreiding aan. Het bosgebied werd veranderd in een baroklandschap met zichtlijnen en symmetrische aanplantvlakken. Bekend zijn ook de verschillende waterpartijen. 
Een van die vijvers speelt in het boek een belangrijke rol.

Als kind ben ik hier vaak geweest, om er meestal meteen doorheen te lopen naar het strand. Op een keer liep ik alleen door het bos en vond een vijver met grote goudvissen. Thuis vertelde ik natuurlijk daarover maar niemand geloofde mij. Toen ik ze de vijver wilde aanwijzen kon ik hem niet meer terug vinden. 
 

Terug naar het nieuws overzicht