Nieuws item afbeelding

Onderduikersmuseum in Nieuwlande

10 oktober 2019

Niet alleen lezen van dagboeken van ondergedoken personen en andere verhalen uit de oorlog gaven mij inzicht. In Nieuwlande in Drenthe is het onderduikersmuseum. Zie ook https://onderduikersmuseumnieuwlande.nl
Het is gevestigd in een oud schoolgebouw. Nieuwlande kon tijdens de oorlog gezien worden als een toevluchtsoord voor onderduikers. Via een netwerk van onderduikadressen konden velen schuilen voor de bezetter. Het is verbazingwekkend hoe de lijnen liepen, dat gezochte personen zomaar met de trein naar Hoogeveen reisden, daar opgehaald werden en vervolgens 'verdwenen' en dat er in dit dorp zoveel onderduikers waren.

Tijdens mijn bezoek was er een bijzondere tentoonstelling ‘Gezocht. Het verzet van Johannes en Marinus Post’. Het was de moeite waard om te lezen en bijna te ‘ervaren’ hoe het was om als onderduiker en als gastgezin onder een dak te leven, de voortdurende angst van verraad en razzia’s. De exposities zijn een inspiratiebron geweest voor het verhaal dat ik nu schrijf.
Of het netwerk van Nieuwlande ook een rol gespeeld heeft in de geschiedenis van mijn nieuwe roman, heb ik niet kunnen achterhalen.
Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit klein museum, dat helemaal op vrijwilligers steunt.

Toeristische tip: Rij door het mooie veengebied van Zuid-Drenthe via Dalerpeel en Nieuwe Krim, naar Vestingstad Coevorden en bezoek daar het synagogemuseum.
www.synagoge-coevorden.nl .

Terug naar het nieuws overzicht