Nieuws item afbeelding

Onderzoek

17 september 2019 Het onderzoek voor mijn nieuw verhaal is niet alleen van achter het bureau. Ook op locatie kun je kennis en  inspiratie opdoen. Dus ik ben erop uit gegaan. Of wat je vindt ook kunt gebruiken is op voorhand niet te zeggen. In elk geval, je leert ervan. 
Zo heb ik afgelopen zomer een bezoek gebracht aan de Joodse begraafplaats Muiderberg, voorbij de Hakkelaarsbrug. Graf na graf zover je kunt zien en genummerd om het zoeken te vergemakkelijken. Het terrein is gedeeltelijk omringd door bomen, maar van enige sereniteit is geen sprake. Het geluid van de auto’s op de snelweg A1 iets verderop, dringt door tot tussen de graven.
Het graf was snel gevonden. Nauwelijks leesbare letters op de steen onthullen een naam in het Nederlands en in het Hebreeuws. Zijn naam klopt, zijn sterfdag niet. Is het een voorbode zijn van het wegdrijven uit onze herinnering?
Ik ben er naartoe gegaan, omdat ik per se wilde weten waar de persoon begraven ligt. Ik wil contact met deze persoon over wie ik ga schrijven. Hij is onbedoeld de reden van het drama. Het heeft indruk op me gemaakt.

Terug naar het nieuws overzicht