Nieuws item afbeelding

Het liggende streepje

19 november 2019 Een van de fascinerende leestekens – vind ik – is het liggend streepje.
In mijn tekstverwerkingsprogramma ontdekte ik lange (–) en korte liggende streepjes (-) . Deze streepjes staan tussen de woorden.
Dan zijn er nog de diepliggend streepjes op de schrijflijn liggend tussen twee woorden of letters én de onderliggend streepjes die zo laag liggen dat ze onder een woord of letter zijn terecht gekomen. Die streepjes vragen om extra aandacht, het zijn, zeg maar, de schreeuwers onder de streepjes.
De bedoeling van een liggend streepje in de tekst is dat er een korte pauze wordt ingelast – tenminste dat denk ik – om bescheiden, subtiel, aandacht te vestigen op wat er komen gaat. Meer nog dan de komma, het ademhalingsmoment in een zin.
Streepjes staan ook weleens recht omhoog, soms hellen ze voorover. Het meest luie streepje is het achterover hellend streepje, in goed Engels de ‘back slash’.
Er is echter een speciaal streepje, dat ik probeer te ontlopen: het liggende streepje na een jaartal en dan verder blanco, er volgt niets. Ik was me nog nooit opgevallen totdat ik het zag op de website van een bibliotheek. Er stond – heel confronterend: Jos Govaarts (1951 - ) en na dit streepje volgde - gelukkig - niets. Dit streepje spreekt een verwachting uit. Er moet nog wat achter gezet worden, maar het is nog niet bekend wat en wanneer.
Ik hoop dat dit streepje een heel lange pauze betekent.
 

Terug naar het nieuws overzicht